ΕΛ.ΙΝ.Α.
Κεντρικοί Ομιλητές
Γιώργος Παπανικολάου

Κεντρικός Ομιλητής: Γεώργιος Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.ΙΝ.Α.
Tίτλος Ομιλίας: Στερεοφωνία: Ψυχοακουστική ή Τεχνολογία; 

Περίληψη: TBA

Σύντομο Βιογραφικό
Εργάζεται ως μέλος ΔΕΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών από το 1976. Διπλωματούχος μηχανικός στις τηλεπικοινωνίες με διδακτορικό στην Ηλεκτροακουστική. Ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (1985) και του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ (1992).

Το πεδίο του επιστημονικού ενδιαφέροντος εστιάζεται στην περιοχή της Ακουστικής & Ηλεκτροακουστικής, συστημάτων ήχου και εικόνας υψηλής τεχνολογίας, στην μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας HD μέσω ευρυζωνικού διαδικτύου, συστήματα τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και ψηφιακού κινηματογράφου (D-Cinema), μουσική ακουστική και τεχνολογία, ακουστική μουσικών οργάνων, τεχνικές στούντιο ηχογραφήσεων, νέες τεχνολογίες στην εξ-αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning), διαδραστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Από το 2007 είναι πρόεδρος του Δι-ιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος με γενικό τίτλο: «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών» (από το 2002 υπεύθυνος της 3-της κατεύθυνσης με τίτλο "Νέες Τεχνολογίες του Ήχου και της Εικόνας στην Εκπαίδευση και Παραγωγή"). Επιστημονικώς υπεύθυνος σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά κοινοτικά προγράμματα στον χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην μετάδοση ήχου και εικόνας υψηλής ευκρίνειας μέσω ευρυζωνικών δικτύων. Mέλος σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις, όπως Audio Engineering Society (AES), American Association for the Advancement of Science (AAAS), Acoustical Society of America (ASA) και άλλες.

Γιάννης Μουρτζόπουλος

Κεντρικός Ομιλητής: Γιάννης Μουρτζόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών - Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.ΙΝ.Α.
Tίτλος Ομιλίας: Νέοι ορίζοντες για τις τεχνολογίες του ήχου 

Περίληψη: 
Από τη γέννηση της, η τεχνολογία του ήχου είναι ουσιαστικά μια τέχνη δημιουργίας ηχητικών ψευδαισθήσεων και πέρα από τα τεχνικά θέμα, αφορά αντιληπτικές λειτουργίες του ακροατή αλλά το είδος του μουσικού σήματος που αναπαράγεται. 
Αρχικά καταγράφονται οι περιορισμοί των υπαρχόντων τεχνολογιών τόσο ως προς την εμπειρία ακρόασης, όσο και ως προς τις σύγχρονες και αναδυόμενες πρακτικές πρόσβασης του ακροατή στη μουσική πληροφορία. Δίνονται τόσο οι διαφαινόμενες νεωτερικές τεχνολογικές λύσεις για τα ηχητικά συστήματα, όσο και οι πιθανές συγκλίσεις στη διαχείριση και επεξεργασία του ηχητικού σήματος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύντομο Βιογραφικό: 
Ο Γιάννης Μουρτζόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1954, έλαβε το πτυχίο BSc Hons. από το Coventry University,  MSc και PhD στην περιοχή της Ψηφιακής Επεξεργασίας Ακουστικών Σημάτων από το ISVR, Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Το επιστημονικό πεδίο δραστηριότητας του είναι τα Ηλεκτροακουστικά συστήματα, οι μέθοδοι Ψηφιακής Επεξεργασίας ακουστικών σημάτων, και η τεχνολογία και οι εφαρμογές κωδικοποίησης, μετάδοσης και αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου. 
Υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Παν/μίου Πατρών εδραιώνοντας ομάδα συνεργατών που ανέπτυξε ερευνητικό έργο που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και για το οποίο έλαβε τη διάκριση του Fellow της Audio Engineering Society. Ερευνητικά ανέπτυξε σημαντικές και πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνολογίες που οδήγησαν σε περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις, σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και υποστήριξαν την ανάπτυξη εταιριών. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ακουστική των αρχαίων θεάτρων και συνδιοργάνωσε τα 2 διεθνή συνέδρια με αυτό το αντικείμενο που διεξήχθηκαν υπό την αιγίδα του ΕΛΙΝΑ (2011) και της Ιταλικής Ακουστικής Εταιρείας (2022). 
O Γιάννης Μουρτζόπουλος έχει κάνει πολλές διαλέξεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις και οργάνωσε και διεύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΝΑ.



Επικοινωνία
acoustics2022@helina.gr
EnglishenEnglish